Wilt u ons werk steunen?
Een donatie op NL54 INGB 0002058455 t.n.v. Bewonersvereniging 'Heide-Bes', o.v.v. 'Donatie DOP' wordt erg op prijs gesteld. Ontstaan uit interesse in de geschiedenis van de hoeve "Keizershof"

De commissie is onderdeel van Bewonersvereniging "Heide-Bes"

Wij onderzoeken de geschiedenis van het gebied waar vanaf 1965 de wijk Ommoord is gebouwd. In de 90 jaar daarvoor liep hier de Ommoordseweg. Voor de droogmaking van de Prins Alexanderpolder was hier echter ook al bewoning. Menselijke activiteiten waren hier ook lang voor de start van de jaartelling

Kijk verder:

Publicaties en onderzoeken:

Inloop

Onder de naam "inloop" organiseren wij, samen met de Historische Commissie van "Terbregge's Belang" 12x per jaar een bijeenkomst op "het plein" in het Gerard Goosenflat, Thomas Mannplaats 150, 3069 NE Rotterdam.

Elke 3e donderdagmiddag van 14.00 - 16.00 zijn wij daar aanwezig.
Wilt u iets weten, of heeft u zelf foto's of andere dingen die interessant kunnen zijn, loop dan donderdag even binnen.

Impressies van de inloopmiddag van 20 oktober 2022

"Heide-Bes" INFO

Oudere nummers van het informatieblad van Bewonersvereniging "Heide-Bes" zijn op deze site te bekijken Ook oudere nieuwbrieven van Bewonersvereniging "Heide-Bes" kunt u hier vinden

Boek "Luisterrijk leven aan de Rotte"

Een hoekje van Ommoord met een bijzondere geschiedenis. In 1970 is er in het noord-westelijk deel van Ommoord een wooncomplex voor ouderen gerealiseerd. Ook is er een deel weer afgebroken en opnieuw gebouwd dit alles en nog veel meer is te lezen in het nieuwe boek van Ton Spamer. Dit boek, uitgegeven ter gelegenheid van 50 jaar Te Hoogerbrugge, geeft een beeld over de geschiedenis rond dit wooncomplex. Onze commissie heeft een bijdrage mogen leveren.

Het boek is hier te downloaden:

Boek "Het leven is goed in Ommoord"

Onze commissie heeft een bijdrage geleverd aan het nieuwe boek van Ton Kolijn.

Dit boek is een beschrijving van de Rotterdamse wijk Ommoord, waar mensen lang en naar hun zin wonen. Het is het verhaal van een succesvolle wijk. De meeste mensen die hier komen wonen, doen dat vanuit een bewuste keuze. De ruime woningen trekken hen. De mensen vinden het in deze wijk prettig wonen en blijven een groot deel of zelfs de rest van hun leven hier. Sommigen zelfs in één en hetzelfde huis.
Ommoord is ontworpen in de jaren 1960 en gebouwd in de jaren 1970. De wijk is een ontwerp van stedenbouwkundig architect Lotte Stam-Beese. Van de 13.000 woningen is het merendeel in hoogbouw van 14 en 20 woonlagen. De rest van de woningen zijn eengezinshuizen in laagbouw. Er wonen 25.000 mensen in Ommoord.

Ook te koop bij boekhandels Il Regalo (Binnenhof), Donner (Coolsingel) en Snoek (Meent)

Herinneringen aan een oude landweg

Het stukje Ommoordseweg vanaf het industrieterrein aan de Vlambloem naar het westen, richting Terbregge, herinnerde sinds kort nog aan de oude landweg van weleer, met aan weerszijden een sloot en veel groen. Maar de stad en de infrastructuur in het gebied groeit. Op dit moment wordt de langverwachte A16 Rotterdam aangelegd en moest dit stukje Ommoordseweg wijken. Aanleiding om eens in de historie te duiken.

Het bureau Tappan Communicatie kreeg van Rijkswaterstaat de opdracht een stukje te schrijven over het deel van de Ommoordseweg dat omwille van de aanleg van de A16 Rotterdam moest verdwijnen. Jochem Lybaart, redacteur bij Tappan Communicatie, heeft contact met ons gezocht waarop wij, als Historische Commissie, input en foto's hebben geleverd.

Fotoboekje n.a.v. Ommoord ziet Sarah

Na de manifestatie "Ommoord ziet Sarah" kon het niet uitblijven: een fotoboekje over vijftig jaar Ommoord.
Ter gelegenheid van het feit dat vijftig jaar eerder de eerste paal in Ommoord werd geslagen, organiseerde de Historische Commissie "De Ommoordse Polder" in september 2015 een groot wijkfeest voor jong en oud. Waaronder een foto-expositie met honderden afbeeldingen vanaf het prille begin (1965) tot heden.

Van een selectie van deze foto's is een mooi fotoboekje gemaakt. De wederopbouwwijk Ommoord in vijftig jaar, van groene weide naar groene wijk. In samenwerking met supermarkt Jumbo le Febre in winkelcentrum Hesseplaats heeft de Historische Commissie "De Ommoordse Polder" een bijzonder stukje geschiedenis vastgelegd.

Ommoord centrum 1969

Op de plek waar nu Metrostation "Romeynshof" ligt (metrobaan ligt van links naar rechts op de foto), zag mevrouw Lems in 1969 vanaf de 12e etage van de ERA Kelloggflat een deel van de nu verdwenen Ommoordseweg. Het vrachtwagenbedrijf van gebroeders de Heer in het midden met daarachter acht arbeidershuisjes.
Rechts, bruin met wit dak, het tijdelijke postkantoor en verder rechts de hulpkerk.
Op de achtergrond de ERA-flat aan de Hammarskjöldplaats met daarachter de torenflat Söderblomplaats in aanbouw. Rechts daarvan de ERA- en knikflat aan de Albert Schweitzerplaats.
Foto: mevr. Gerrie Lems - van de Laar

Ommoordseveld 1975 Foto: dhr. J.J. Sterkenburg Commissieleden:

Project assistenten: Een greep uit ons fotomateriaal:

De Ommoordseweg zoals deze voor de bouw van Ommoord liep Interessegebieden:

"De Ommoordse Polder" maakt deel uit van "Stichting Rotterdam is vele dorpen" (SRivD).

Jaarlijks organiseren de deelnemers van SRivD een Dorpendag in de eigen buurt of wijk. De afgelopen jaren werd dat gecombineerd met Monumentendag/Monumentenweekend

"De Ommoordse Polder" werd in 2011 gekozen als Rotterdammer van het jaar

Voormalige Ommoordseweg opnieuw in beeld gebracht

De voormalige Ommoordseweg is opnieuw in beeld gebracht. Met behulp van markeringen is het tracé op verschillende plaatsen aangegeven. Ook is er een Historische Wandeling uitgezet.

Het boekje "De Ommoordseweg .... van begin tot eind" beschrijft de geschiedenis van de Ommoordsepolder en de weg die daar doorheen liep. Er staat ook een beschrijving in van de wandeling.
Op 19 september 2009 werd in de Romeynshof het boekje gepresenteerd tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van Bewonersvereniging "Heide-Bes".

Informatiekast "De Ommoordse Polder"

Door ons is in 2003 een informatiekast geplaatst met gegevens over de historie van Ommoord en de oude boerderij "Keizershof". De kast staat bij Linus Paulingweg 6, vlak bij de plek waar de boerderij ooit gestaan heeft.

Naamgevelbord "Keizershof"

Het meer dan honderdveertig jaar oude naamgevelbord van de boerderij "Keizershof" is door ons gerestaureerd en in ons bezit.